החלטתם לשלוח את התינוק שלכם לגן/תינוקיה/משפחתון/פעוטון, כי אין לכן ברירה ואתן חוזרות לעבודה, או שאתן מרגישות שאיתכן אין לו מספיק גירויים ושהגיע הזמן והרגע להכניס אותו למסגרת בה הוא יוכל לבלות עם ילדים בגילו?
עכשיו השאלה היא איך לעשות את זה. איך לבחור נכון את המקום אליו אתן מפקידות את היקר לכן מכל?
הפוסט הזה נועד לנסות לעשות לכן קצת סדר בכל הבלאגן שרץ לכן בראש, לעזור לכן לשאול את השאלות הנכונות (כי בזמן אמת שוכחים את כל מה שרוצים לשאול).
מתי מומלץ להתחיל לחפש את המסגרת אליה תכניסו את העולל הקטן שלכן?
ההרשמה לגנים היא כמו מירוץ אחרי הזהב. כשאני רציתי לרשום את אמה לגן, התחלתי את החיפוש בחודש יוני, כשהיא הייתה בת 3 חודשים, מתוך כוונה להכניס אותה בספטמבר. משימה אשר התבררה לי כמעט בלתי אפשרית, שכן 90% מהגנים איתם שוחחתי פשוט צחקו עליי.
מסתבר שכדאי להיערך לרישום לגן הרבה לפני שחוזרים לעבודה, בעיקר לאור העובדה שלא תכניסו את העולל הקטן שלכם לגן הראשון שתראו. אתן תרצו לראות מספר גנים, להתייעץ עם הורים אחרים, לשמוע המלצות מהורים שילדיהם הולכים לגנים בהם התעניינתם - כל התהליך הזה לוקח לא מעט זמן. חשוב להיערך לזה מראש.
כדי להתחיל העצה הראשונה שלי היא להחליט לאיזו מסגרת אתן רוצות להכניס את התינוק: למשפחתון, פעוטון, גן, מעון יום? אתן בטח שואלות את עצמכן, מה ההבדל ביניהם. גם אני לא ידעתי עד שהחלטתי להכניס את אמה למסגרת (ולא כי הייתי חייבת, אלא כי היה נראה לי שזה עדיף לה מאשר להישאר איתי בבית).
קצת סדר:
פעוטון - מסגרת חינוכית פרטית המופעלת ללא כל פיקוח של משרד החינוך או משרד התמ"ת, והוא מונה בדרך כלל בין 10- 20 ילדים כשטווח הגילאים הוא 3 חודשים - שנתיים.
משפחתון - דומה במהותו לפעוטון, גם הוא מופעל במסגרת פרטית ללא כל פיקוח, כשההבדל הוא במספר הילדים שמונה בדרך הפעוטון (עד 5 ילדים) כשטווח הגילאים הוא 3 חודשים - שנתיים.
גן פרטי - קיימים שני סוגי גנים פרטיים, גן פרטי ללא פיקוח וגן פרטי שהינו תחת פיקוח החברה לפיקוח גנים פרטיים. טווח הגילאים בגנים הפרטיים הוא 3 חודשים - ארבע.
גן עיריה- גן המיועד לילדים בני 3 - 6, כאשר חלוקת ילדים היא לפי קבוצת הגילאים: טרום טרום חובה (לבני 3), טרום חובה (לבני 4) וחובה (לבני 5). גנים אלה מצויים תחת פיקוח העיריות שבתחומן הם נמצאים.
מעון יום - מסגרת חינוכית בפיקוח של משרד הכלכלה, המופעל על ידי ארגונים כגון נעמ"ת, ויצ"ו וכדומה. מעונות אלה מאופיינים בקבוצות גדולות של ילדים בכל קבוצה, כשטווח הגילאים הוא 3 חודשים - שנתיים ושמונה חודשים.
לאחר שהחלטתן באיזו מסגרת אתן רוצות להכניס אותו/ה, עליכן לערוך רשימה של המקומות עליהם שמעתן המלצות (בין אם מחברים, משפחה, קבוצות בפייסבוק, קריאה באינטרנט ועוד).
שמיעת/קריאת המלצות חשובה, כי קיימות אינספור מסגרות חינוכיות, ואתן רוצות להכניס את האוצר הקטן שלכן למקום הטוב ביותר שתוכלו למצוא עבורו (או לנסות לכל הפחות).
לאחר מכן, ממליצה לכן לערוך רשימה של אותם מקומות עליהן שמעתן/קראתן המלצות טובות וליצור איתם קשר ראשית על מנת לבדוק האם יש להם מקום למועד בו אתן רוצות להכניס את העולל שלכן, ולתאם פגישה. חשוב להגיע לגן/משפחתון/פעוטון, כדי לראות את המקום במו עיניכן, ולראות את הצוות בפעולה ובכלל לראות האם אתן מתחברות למקום או לא, וכן על מנת לקבל מענה לכל השאלות שיעלו בראשכן.
מהן 15 השאלות שחשוב שתשאלו בביקורכן בגן?
1. כמה ילדים יש בגן? האם הם מחולוקים לקבוצות בהתאם לגילם? מהו טווח הגילאים.
2. כמה אנשים יש בצוות? כמה זמן כל אחד מאנשי הצוות עובד בגן?
3. מהן שעות הפעילות של הגן? האם יש גן בימי שישי?
4. מה המחיר? האם יש תשלום לועד הורים? הוצאות נוספות מלבד התשלום החודשי? כיצד מתבצע התשלום?
5. האם יש חוגים?
6. האם יש לו"ז? שעות מוגדרות לשינה, אוכל, משחקים וכדומה?
7. איזה אוכל הם אוכלים? ומי מבשל להם? כמה ארוחות הילדים אוכלים ביום?
8. האם כל אנשי הצוות עברו הכשרה בקורס עזרה ראשונה. האם קיימת ערכה של עזרה ראשונה בגן? דפיברילטור? כפתור מצוקה?
9. אם מדובר בגן פרטי, האם הוא שייך לארגון הגנים הפרטיים?
10. מה מדיניות הגן לגבי ילדים חולים?
אז כן, מדובר במשימה לא פשוטה בכלל, ולא רק בכל הקשור לחיפוש אלא גם לאחר מציאת הגן, ה"פרידה" מהאוצר שלכן יהיה תהליך לא פשוט ואצלי לפחות היה מלווה בלא מעט דמעות (שלי בלבד, כי אמה ממש שמחה ללכת לגן כבר מהיום הראשון), וכל הסיפורים והתחקירים השונים אליהם נחשפים רק מקשים על התהליך, אבל אין מה לעשות, לפעמים אין ברירה וחייבים לחזור לעבודה (גם כלכלית, ולעיתים כדי לשמור על השפיות), או שמבינים שהגיע הזמן להכניס אותם למסגרת (ולא זה לא הופך אתכן לאמהות לא טובות, אולי ההפך, ההבנה שלכן שהגיע הזמן שלכן ושל העוללים שלכן לעבור לפרק חדש היא לעיתים לא פחות חשובה מלבלות איתם עוד חודש בבית).
אז אל תרגישו רע, תעשו מה שמרגיש לכן לנכון, ותזכרו - לא כל מה שמתאים לאמא אחת בהכרח מתאים לאמא אחרת. אמנם כולנו אמהות, אך כולנו שונות זו מזו.
Comments